
Genel İzleyici Kitlesi

HD Görüntü Kalitesi

30 Dakika

24. Bölüm
Çek Bi' Kuru
Anadolu mutfağının olmazsa olmazı, bakliyatların sultanı kuru fasulye...
Türk mutfağının özellikle kış aylarındaki vazgeçilmez tadı kuru fasulye, Anadolu’nun yöresel mutfaklarında baş köşedeki yerini alıyor. Wilco, kışın en çok tüketilen baklagillerinden olan kuru fasulyenin izini sürmek için Çoruh Nehri’nin suladığı Erzurum'un İspir ilçesine doğru düşüyor yollara.
Bölge, adını en çok meşhur fasulyesiyle duyurmuş. İspir'in kuru fasulyesi, şanını, eşine az rastlanır tadından alıyor. Halkın başlıca geçim kaynaklarından olan fasulyeye, burada “tarlanın beyaz doları” deniyor.
Wilco'yu İspir'e 10 kilometre uzaklıkta yer alan Öztoprak Köyü’ndeki dostları karşılıyor. Öztoprak aynı zamanda, İspir kuru fasulyesinin tonaj olarak en fazla üretildiği köy olarak biliniyor. Sadece bu köyde, 200 dönümlük bir ekim alanı bulunuyor. Tarlada olgunlaşan fasulyeler için hasat zamanı gelmiş geçiyor bile. Genci, yaşlısı, kadını, erkeği demeden köy sakinleri tarlada çalışmaya başlıyor. Toplanan fasulyeler önce iyice kurutuluyor. Tarlada makine devri başlamadan önce, kuru fasulyeler kabuklarından ayakla çiğnenerek ayıklanırmış. Günümüzde bu geleneksel yöntem kimi yerde nadiren kullanılmaya devam etse de, geneli artık makinelerle ayıklanıyor.
İspir'in meşhur kuru fasulyesinin, hele bir de güveçte pişiriliyorsa, tadına doyum olmuyor. Çoruh Vadisi'nin beyaz hazinesini tanımak için, İZ ekranlarına davetlisiniz!
YORUMLAR
Henüz Yorum Yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.